Process och dialog

Visa bild över process och dialog

Översiktsplanen har en viktig roll som måldokument och vägvisare mot en mer hållbar framtid. I avvägningen mellan olika allmänna intressen bör den mest miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbara utvecklingen vara styrande.

I processen att ta fram en ny översiktsplan har kommunen valt att inleda arbetet med en så kallad tidig dialog, som genomförts innan själva arbetet med översiktsplanen påbörjats. Den tidiga dialogen är ett frivilligt initiativ från kommunen. Det efterföljande dialogarbetet med att ta fram en översiktsplan sker till stor del genom samråds- och granskningsfasen. 

Framtagandet av den nya översiktsplanen har gjorts i enlighet med Plan- och bygglagen, med en tydlig demokratisk process med flera möjligheter för allmänhet, intresseorganisationer, föreningar och myndigheter att föra dialog och komma med synpunkter.

Tidig dialog

Genom att inleda arbetet med en tidig dialog med invånare har kommunen kunnat samla in värdefull kunskap, tankar och idéer om orterna och landsbygden som kan vara till användning för den nya översiktsplanen. De genomförda dialogen bidrar till en tidig förankring av översiktsplanen hos kommuninvånarna och möjliggör en gemensam målbild för kommunens utveckling.

Under hösten 2021 och våren 2022 hade Kinda kommun en tidig dialog med invånare, politiker och andra aktörer. Totalt genomfördes åtta stycken öppna möten som tog plats på fyra platser i kommunen; Leoparden i Kisa, Hackelhallen i Rimforsa, Stångågården i Horn och Torget i Kisa. För politikerna anordnades sex stycken workshops som genomfördes digitalt. Utöver det har samtliga grundskoleklasser i kommunen getts möjlighet att genomföra en särskild skoluppgift i samband med översiktsplanearbetet. Utgångspunkten i den tidiga dialogen har varit att ge invånare likvärdiga möjligheter att påverka och vara med i processen.

För att läsa mer om den tidiga dialogen med invånare, näringslivet och föreningslivet, klicka här.

För att läsa mer om den tidiga dialogen med kommunala politiker, klicka här.

Den tidiga dialog har varit en viktig del i processen och har bidragit med aktuell kunskap om hur invånare och andra aktörer ser på orterna och landsbygden.  

Samråd - Första planförslag till översiktsplan

Kommunen har arbetat brett vid framtagandet av planförslaget för översiktsplanen. Representanter från samtliga förvaltningar har varit inblandade i processen och bidragit med sakkunskap och perspektiv vilket har lett till att översiktsplanen är brett förankrad inom kommunen. Den tidiga dialogen har även format det första förslaget till översiktsplanen, oftast kallat för samrådsförslaget.

När kommunen har tagit fram ett första förslag till översiktsplanen, samrådshandlingar, får länsstyrelsen, berörda kommuner, regionala organ, invånare samt andra myndigheter och aktörer lämna synpunkter på förslaget. Syftet med samrådet är att samla in information och fånga upp synpunkter i ett fortsatt tidigt skede av processen. Samrådet ger även möjligheten för andra att få insyn i arbetet och i processen. Under samrådstiden är planhandlingarna tillgängliga på kommunens hemsida, på biblioteken och kommunkontoret. De inkomna synpunkterna från samrådet kommer att sammanställas i en samrådsredogörelse.

Samrådsförslaget – här är vi nu

Mellan 2022-12-15 och 2023-02-26 är kommunens första förslag till ny översiktsplan ute på samråd. 

·      Samlat textdokument finns här att ladda ned som pdf

·      Kartbilaga - finns här att ladda ned som pdf

Granskningsutställning – Reviderat förslag till översiktsplan

De inkomna synpunkterna under samrådet ligger till grund för revideringar av förslaget. När den reviderade översiktsplanen är färdig ställs det ut för allmän granskning i minst två månader, det brukar kallas för granskningsutställning. Granskningsutställningen är ytterligare ett tillfälle för berörda att lämna synpunkter. De inkomna synpunkterna sammanställs i ett granskningsutlåtande och planförslaget kan komma att justeras en sista gång, dock endast med förändringar som inte bedöms som väsentliga.

Antagande och laga kraft

Efter eventuella mindre justeringar av översiktsplanen kan den antas av kommunfullmäktige. Den som anser att arbetet med översiktsplanen har stridit mot gällande regelverk har möjlighet att överklaga översiktsplanen. Om inget överklagande inkommer vinner översiktsplanen laga kraft och blir således gällande.

 

<< Gå till föregående kapitel

Gå till nästa kapitel >>