2.16 Förnybar energi

Visa bild för förnybar energi

Förbränning av fossila bränslen, till exempel bensin och olja, bidrar till klimatförändringarna och ger utsläpp av försurande och övergödande ämnen. Kommunens ambition är att minska användandet av fossila bränslen och istället öka andelen förnybar energi. Energi används varje dag på många olika sätt, exempelvis till uppvärmning av bostäder, belysning och elektriska produkter, transporter, industrier och matproduktion. Fossila bränslen, med oljan i spetsen, täcker en stor del av vårt energibehov, inte minst inom transportsektorn. Oljan är en ändlig resurs och andra bränslen måste på sikt ersätta denna. Det är angeläget att energianvändningen effektiviseras i så stor utsträckning som möjligt för att beakta och minska miljö-, hälso- och klimatpåverkan och för att minska energiåtgången.

För att skapa ett hållbart samhälle är det viktigt att öka andelen förnybar energi. För att uppnå detta är det därför viktigt att energifrågor blir belysta i all utveckling och att kommunen är positiv till att främja innovativa projekt och nya idéer.

Solenergi

Solceller bidrar till en ökad lokal energiproduktion. För att solceller ska bli en mer självklar del vid byggnation bör det finnas med tidigt i planeringen och stärkas med stöd av detaljplanen. För att solcellerna ska bli en given byggdel bör de finnas med redan vid exempelvis avvägningar om färg- och materialval. Solceller är känsliga för beskuggning. Placering av omkringliggande byggnader och växtlighet har därför stor betydelse för solcellsanläggningarnas produktionsförmåga. Växtlighet är av stor vikt för både trivsel och miljö. Lövträd kan exempelvis ge ett minskat behov av kylning sommartid. Målsättningen bör vara att förena grönska och solceller. Solceller bör i största möjliga mån placeras på eller vara integrerade i taket. Byggnadernas orientering samt taklutning är också av betydelse för möjligheten att producera solel. Lokal elproduktion minskar dessutom de överföringsförluster som sker när energi transporteras genom elnätet för användning på annan plats.

I Kinda bör solcellsanläggningar öka och kommunen bör på olika sätt främja lokal solelsproduktion. Detta bör framför allt ske i den fysiska planeringen samt genom utveckling av det lokala elnätet. Installation av solceller bör alltid övervägas vid nybyggnation. Integration i fasad/tak eller annan del av byggnaden bör eftersträvas. För att få en så optimal effekt som möjligt är det viktigt hur byggnaderna placeras och vilken utformning takvinklar ges. Kommunen har utrett förutsättningar för solcellsanläggningar på kommunalt ägda byggnader och påbörjat implementeringen där så bedömts som lämpligt.

Sollcellsparker

En solcellspark är en större solcellsanläggning som installeras på marken för kommersiellt bruk. Solcellsparker är aktuellt för markägare eller lantbrukare som har ett stort område att installera solceller på. Detta kan med andra ord vara både stora företag, statliga instanser och privatpersoner som driver en verksamhet som vill producera och/eller sälja solel. För att en solcellspark ska vara så lönsam som möjligt finns det några grundläggande förutsättningar som man bör ha i åtanke, däribland tillgänglighet till en stor yta och nära anslutning till elnätet. Det är viktigt att det närliggande elnätet har den kapacitet som krävs för att kunna hantera överföringen av elen som solcellsparken medför.

Viljeinriktningar

·        Investera i solcellanläggningar på kommunalt ägda byggnader där goda förutsättningar finns

·        Främja privata och kommersiella solcellsanläggningar på tak

·        Kommunen ska i planprocessen beröra förutsättningar för solenergi

·        Kommunen är positiv till anläggning av solcellsparker

Vindkraft

Visa karta över områden där vindkraftsverk kan prövas

Kinda kommuns geografi är intressant för vindkraft då det finns ett antal områden som har gynnsamma förutsättningar. Vindkraften kan bidra till en markant ökad lokal energiförsörjning och en levande landsbygd genom att ge mark- och skogsägare ytterligare en möjlig inkomstkälla. Vindkraft medför också negativa aspekter såsom buller, visuell påverkan på landskapet samt påverkan på djurlivet.

Vindkraftsanalys

En analys av förutsättningar för etablering av vindkraft har gjorts i samband med översiktsplanearbetet. Analysen utgick från generella avstånd till bostäder och bebyggelse, riksintressen samt utpekade natur- och kulturvärden. I analysen identifierades ett antal områden där, förutom riksintressen för totalförsvaret, inga av de analyserade aspekterna kom i konflikt med etablering av vindkraftsverk.

Kommunen anser att bedömningen om vindkraftsetablering motverkar eller skadar totalförsvarets riksintressen inte kan avgöras av kommunen utan vid en eventuell vindkraftsetablering är det Försvarsmakten som gör den bedömningen. Av denna anledning bedömer kommunen att de identifierade områdena är teoretiskt möjliga för prövning av vindkraftsetablering.

För att ta del av analysen klicka här.

Viljeinriktningar

·        Vid en prövning av lämpligheten av en vindkraftsetablering ska djupare studier göras kring etableringens påverkan på människors hälsa och välbefinnande, infrastruktur, natur- och kulturvärden samt landskapsbilden. Bedömningen sker i varje enskilt fall

Vattenkraft

Vattenkraft är energi som utvinns från strömmande vatten i ett vattenkraftverk. Vattenkraften är driftsäker, billig och reglerbar och kan snabbt anpassas till de förändringar som sker i konsumtionen av el, vilket gör att den är en viktig del i att kunna ställa om till förnybar elproduktion.

Vattenkraften kan innebära viss miljöpåverkan. Kraftverksdammarna utgör vandringshinder för ett flertal fiskarter, vilket även påverkar andra arter som är beroende av fiskarnas vandring. Vattenmagasin med stor regleringshöjd skapar en onaturlig nivåskillnad mellan hög- och lågvatten, vilket starkt påverkar de artrika ekosystemen i vattendragens kantzoner. Svängningarna i vattenståndet nedströms dammarna gör att strömfårorna varierar mellan att vara torrlagda och vattenfyllda, något som samtliga arter har svårt att anpassa sig till. Dessutom transporteras näringsämnen bort från strandzonerna.

Det finns idag fyra mindre vattenkraftverk i kommunen.

Viljeinriktningar

·        Kommunen är positiv till att bevara den vattenkraftsproduktion som sker i kommunen idag

Bioenergi

Bioenergi är en viktig resurs i omställningen till ett hållbart energisystem eftersom det utgör ett alternativ till fossila bränslen och kan anpassas efter behov. Biobränslen framställs ur biomassa, som till exempel växter och växtdelar. Tillsammans med andra förnybara energikällor kan biobränslen användas för uppvärmning, att generera el och i industriella processer. Effektivare fordon som drivs av el eller biodrivmedel kan minska utsläppen av koldioxid från transporter. Kraftvärme med biobränslen kan ersätta separat värme- och elproduktion baserad på fossila bränslen. Det förbättrar resurseffektiviteten och reducerar utsläppen av växthusgaser. För ökning av hållbar biobränsleproduktion är det viktigt att beakta skogsmarkens långsiktiga produktionsförmåga och den får inte leda till försämrad miljö i andra avseenden.

Viljeinriktningar

·        Kommunen är positiv till privata och kommersiella anläggningar för bioenergi

 

<< Gå till föregående kapitel

Gå till nästa kapitel >>