|
|
5.3 Ekonomiska konsekvenser
Visa bild för ekonomiska konsekvenser
De ekonomiska aspekterna sätter ramarna för möjliga investeringar och i vilken takt dessa kan ske. Utbyggnader av nya områden innebär ofta kostnader i samband med planläggning och utbyggnad av allmänna anläggningar i ett första skede men ger sedan upphov till intäkter vid försäljningar av tomter. Utbyggnad av nya områden medför även framtida drift- och underhållskostnader. I fall där privata exploatörer utvecklar områden bekostas normalt sett planläggning och utbyggnad av exploatören där kommunen sedan blir ansvarig för drift och underhåll, vinst från försäljning av tomter går till exploatören. När det är kommunala projekt står kommunen för samtliga kostnader men får även intäkterna vid försäljningen av tomterna.
Ju tidigare i planprocessen de ekonomiska konsekvenserna utvärderas, desto större är möjligheterna att göra anpassningar för att påverka utfallet. Allt eftersom mer detaljerad planläggning av ett område sker, genomförandefrågorna tydliggörs och fler skisser tas fram, kan noggrannare kostnadsbedömningar utföras. Det är därför alltid svårt att i ett tidigt skede uppskatta kostnader för att exploatera ett område.
Nedan diskuteras den ekonomiska hållbarheten utifrån följande:
· Folkhälsa
· Investeringar i allmänna intressen
· Marköverlåtelser
· Demografi i balans
· Resurseffektivitet
· Investeringar i utredningar & planarbete
Boendemiljön är sedan lång tid identifierad som en viktig bestämningsfaktor för hälsa. Detta gäller för personer i alla åldrar och är särskilt viktigt för ungdomar. Låg socioekonomisk situation samvarierar med hög exponering för olika riskfaktorer i boendemiljön och närområdets yttre miljö, och genom detta ökar risken för ohälsa och sjukdom. Detta gäller flera hälsoutfall t.ex. skador och våld, mental ohälsa, självskattad hälsa, allergier och hjärt-kärlsjukdom. Det finns ett flertal materiella faktorer i den byggda miljön som påverkar hälsan t.ex. bostäders utformning, byggmaterial, mögel, fukt, ljud, ljus och buller men även tillgänglighet till natur och grönområden. Det finns idag, därtill, en stor samstämmighet bland boendeforskare om de sociala faktorernas betydelse för hälsan, bland annat trivsel, tillit till människor i området, sociala nätverk, socialt stöd, känsla av oberoende och kontroll, självständighet, frihet och social status. Särskilt sårbara för exponering av faktorer i boendemiljön som inverkar på hälsan är barn, pensionärer, arbetslösa, sjukskrivna och funktionshindrade eftersom deras sammanlagda tid i boendemiljön är betydligt längre än för yrkesarbetande som i hög utsträckning är borta från hemmet.
I översiktsplanen finns ambitioner och riktlinjer för att i tätorterna utveckla centrum, grönområden och gröna rörelsestråk med fokus på goda livs- och boendemiljöer. Investeringar i en attraktiv livs- och boendemiljö är positivt för folkhälsan (och många andra ekonomiska aspekter) och ger än större effekt eftersom kommunen vill prioritera våra barn och ungdomar (barnperspektivet) i utvecklingsarbetet av tätorterna.
Sammanfattningsvis medför översiktsplanen ökade kostnader
för investeringar för att genomföra ambitionerna om en attraktivare offentlig
miljö i olika delar av Kinda. En sådan investering är folkhälsofrämjande som på
lång sikt kan ge mycket positiva hälso- och sjukvårds effekter med minskade
kostnader.
I takt med att Kinda växer har kommunen ett ansvar att investera i allmänna intressen så som skolor, förskolor, lokaler till vårdomsorgen, anlägga vägar eller att se till att det finns gång- och cykelvägar, vatten- och avloppsledningar och gröna områden. Det är ofta investeringar som inte genererar några intäkter utan finansieras antingen via skatteintäkter, anslutningsavgifter eller delvis genom olika bidrag från staten.
I översiktsplanen pekas flera åtgärder ut som gynnar de allmänna intressena. Exempelvis utbyggnad av gång- och cykelvägar, utveckling av centrumområden och att det finns en planberedskap för skolor och förskolor. För att förverkliga planen behöver medel avsättas i budgetarbetet.
Översiktsplanen pekar ut flera större
infrastrukturinvesteringar, däribland Förbifart Kisa, ny sydlig anslutning av
väg 134 i Kisa samt en ny ringled och riksvägsanslutning i Rimforsa. För dessa
satsningar är inte kommunen ensam i finansieringen då det helt eller delvis
berör statliga vägar. Även om staten är med och finansierar projekten kommer de
dock medföra stora kostnader för Kinda kommun.
Sammanfattningsvis medför översiktsplanen ökade kostnader för investeringar i allmänna intressen. För de större infrastrukturprojekten kommer investeringskostnaderna att vara mycket höga.
När kommunen har rådighet över mark kan kommunen vara med och påverka utvecklingen och i vilken takt utvecklingen sker. Rådighet över mark underlättar möjligheten för kommunen att investera i allmänna intressen så som skolor och förskolor. Att investera i mark kommer medföra ökade kostnader men det kommer även generera intäkter. När detaljplaner för områden antagits och områden byggs ut kan kommunen sälja tomter och dessutom få nya invånare eller företagsetableringar. Markinköp är även viktiga i förhandlingar om markbyten. Genom att investera i mark har kommunen en möjlighet att vara delaktig i och driva utvecklingen av Kinda kommun. Det är dock även mycket viktigt att det finns privata aktörer som driver på utvecklingen av Kinda kommun.
Sammanfattningsvis kan översiktsplanen medföra positiva konsekvenser genom att exploatering möjliggörs både på kommunal och privatägd mark. Det ger möjliga intäkter både för kommunen och för privata markägare. Det kan även bli aktuellt för kommunen med markköp vilket på kort sikt kan medföra stora kostnader men på längre sikt kan möjliggöra för markbyte eller intäkter genom försäljning av planlagd mark.
Det är viktigt för en kommun att ha en demografi i balans eftersom invånare under livets olika skeenden genererar både kostnader och intäkter för kommunen. Det är därför av stor vikt att kommunen har en attraktiv boendemiljö som erbjuder bostäder utifrån människors olika behov. Det innebär att det behöver finnas en blandning av bostadstyper och upplåtelseformer. Det är även viktigt att kommunen kan erbjuda arbetstillfällen, ett utbud av fritidsmöjligheter för olika intressen och åldrar och att kommunen kan erbjuda skolor, barn- och vårdomsorg av god kvalitet.
I översiktsplanen finns riktlinjer som anger att kommunen ska arbeta för ett bostadsutbud med blandade bostadstyper och bostadsformer. Översiktsplanen anger även bostadsbeståndet ska kompletteras så att varierande och goda livs- och boendemiljöer för olika skeden i livet, för barn, ungdomar, vuxna och pensionärer kan erbjudas.
Sammanfattningsvis så medför översiktsplanen positiva
konsekvenser för möjligheten att skapa en demografi i balans.
Utvecklingen av nya bostadsområden innebär kostnader för infrastruktur så som vägar, vatten-och avlopp eller iordningställande av grönområden samt underhåll och drift. En del av investeringarna genererar inte några intäkter utan finansieras genom skatteintäkter. Genom att planera bostadsområden i anslutning till befintliga tätorter går det att nyttja redan gjorda investeringar i vägar och vatten- och avlopp. Det går även att spara mark genom att förtäta eller omvandla områden som redan tagits i anspråk för byggnation samtidigt som befintlig infrastruktur nyttjas.
Översiktsplanen föreslår nya bostadsområden främst i anslutning till befintliga tätorter.
Sammanfattningsvis medför översiktsplanen positiva
ekonomiska konsekvenser då man kan nyttja redan gjorda investeringar.
För att realisera översiktsplanen behöver flera delar av den utredas ytterligare, främst genom framtida detaljplanearbete. Utredningar och planarbete är kostandskrävande att ta fram.
Översiktsplanen belyser också behovet av att ett antal olika utredningar eller program/strategier tas fram och/eller ajourhålls. För att kunna ta fram dessa utredningar och planer behöver medel avsättas i budgetarbetet.
Sammanfattningsvis medför översiktsplanen negativa
ekonomiska konsekvenser till följd av utredningar och planarbete men när det
finns klara detaljplaner som realiseras medför det positiva ekonomiska
konsekvenser bland annat genom nya invånare och företagsetableringar som genererar
intäkter till kommunen.
|