1.3 Kinda i ett regionalt perspektiv

Visa bild om regionalt perspektiv

Kinda kommun ligger i södra delen av storstadsregionen Östergötland och gränsar i söder till Kalmar län. Med det starka kommunikationsstråket som löper från Stockholmsregionen genom Östergötland och vidare till den europeiska kontinenten ligger Kinda kommun strategiskt till med närhet till hela världen. Kinda kommun ingår i Linköpings arbetsmarknadsområde och ligger endast en halvtimme söder om Linköping med riksväg 23/34 och Stångådalsbanan som centrala kommunikationslänkar. Väl fungerande kommunikationer tillsammans med Kindas vidunderliga sjörike med skogar, berg och öppna landskap gör Kinda attraktivt på den regionala bostadsmarknaden och möjliggör ett starkt näringsliv. Genom mellankommunal och regional samverkan, där de funktionella sambanden i regionen är styrande snarare än de administrativa gränserna, stärks arbets-, studie- och bostadsmarknaderna och Kinda kommuns möjlighet till en hållbar utveckling och tillväxt.

Kinda kommun ur ett regionalt perspektiv:

-         Nära till Linköping

-         Ligger utmed riksväg 23/34 och Stångådalsbanan

-         Attraktiv boendemiljö

-         Starkt näringsliv

-         Samverkande kommun

Viljeinriktningar

·        Kommunens översiktsplan ska ligga till grund för regionalt utvecklingsarbete

·        Kommunen är aktiv vid revideringar av region Östergötlands regionala utvecklingsstrategi (RUS) och andra utvecklingsplaner kopplat till den fysiska planeringen

·        Det nordsydliga kommunikationsstråket är regionalt viktigt och prioriterat där förbättrade möjligheter till kollektivt resande eftersträvas

Regional utveckling

Region Östergötland arbetar med den regionala utvecklingsplaneringen i länet och ansvarar för den Regionala utvecklingsstrategin (RUS), antagen 2021, som innehåller strategier för den regionala utvecklingen med perspektiv fram till år 2040. Utvecklingsstrategin är vägledande för andra regionala planer och strategier som regionen tar fram för mer avgränsade sakområden.

Kommunen tar hänsyn till regionens strategiska dokument i översiktsplanen och tolkar dem till en lokal nivå. I ett regionalt utvecklingsarbete har man till stora delar fokus på centralorter, storlekar och huvudstråk kopplat till insatser och prioriteringar. Eftersom Kinda kommun har en stor andel invånare på landsbygden är det viktigt för kommunen att man i regionala utvecklingsarbeten inte likställer tätortsnivå som representativ för hela kommunen och marginaliserar stora delar av kommunens invånare. Därför är det viktigt för Kinda kommun att regionen på en lokal nivå eller med landsbygdsperspektiv arbetar för utveckling av Östergötlands alla delar för att uppnå målet med goda livsvillkor för regionens (alla) invånare. För Kinda kommun handlar det om:

-         Regional tillgänglighet

-         Effektiv och attraktiv kollektivtrafik

-         Regionens närvaro (exempel vårdcentral, folktandvård och kulturevenemang)

-         Stöd till kommersiell service

-         Beakta lokalt funktionella samband över regiongräns

-         Utveckling av Kinda kommuns regionala besöksområden

Regionala målpunkter

De regionala målpunkterna är redovisade utifrån ett Kindaperspektiv där kommuninvånaren måste ta sig över kommungränsen. Även regionala målpunkter som ligger inom Kinda kommun är redovisade.

-         Regioncentrum i Linköping

-         Stadscentrum i Linköping

-         Handelsområden/matbutiker i Linköping

-         Turistcentrum i Linköping och Vimmerby

-         Naturupplevelser vid exempelvis Trollegater, Kinda kanal och Sommen

-         Järnvägsstation i Linköping

-         Flygplats i Linköping

-         Sjukhus i Linköping

-         Gymnasieutbildning i Linköping och Vimmerby

-         Högskole-/universitetsutbildning i Linköping

-         Simhall i Linköping och Gullringen

-         Polisärenden (som till exempel pass) i Linköping

Arbets- och gymnasiependling

För arbets- och gymnasiependlingen över kommungräns är de största flödena till och från Linköpings kommun. Pendling sker även till och/eller från kommunerna Vimmerby, Åtvidaberg, Ydre, Mjölby, Norrköping, Västervik, Boxholm och Stockholm.

Fördjupad pendlingsanalys för arbetspendling i Kinda kommun visar på skillnader i pendlingsmönstren för kommunens största orter Kisa och Rimforsa. Kisa har en relativt hög inpendling och en måttlig utpendling, ungefär hälften av de som arbetar i Kisa bor även på orten. Rimforsa har en relativt låg inpendling och hög utpendling, ungefär tre fjärdedelar av de som bor på orten arbetar på annan plats. Pendlingsanalyserna är ett viktigt underlag för planering av bland annat kollektivtrafik och cykelvägar.

För längre resor, interregionala och globala resor, har Kinda kommun idag närhet till södra stambanan via Linköping. Med en framtida utbyggnad av höghastighetsjärnvägen Ostlänken/Götalandsbanan med stationsläge i Linköping ökar tillgängligheten till omvärlden ytterligare. Kommunen har också nära till de regionala flygplatserna i Linköping och Norrköping och rimliga restider till Skavsta, Arlanda och Landvetter flygplatser.

 

<< Gå till föregående kapitel

Gå till nästa kapitel >>