|
|
2.8 Näringsliv
Ett livskraftigt näringsliv är nödvändigt för Kindas utveckling och kommunen ska kännetecknas av ett gott företagsklimat. Vi ska ha ett näringsliv med mångsidig struktur, som är långsiktigt hållbart och som ger arbetstillfällen i kommunen.
Näringslivet i Kinda är diversifierat och representeras av såväl internationella företag som små och medelstora företag. Det finns en bredd av arbetstillfällen som gör Kinda attraktivt.
Näringslivet skapar arbetstillfällen och invånarnas tillgång till arbete har mycket stor betydelse för kommunens framtid. För att företag ska kunna etableras, utvecklas och fortleva i Kinda kommun krävs det att näringslivets olika behov snabbt och enkelt kan uppfyllas.
Kommunen ska stödja ett livskraftigt näringsliv genom att bland annat kontinuerligt planlägga mark för verksamheter så att verksamhetsmark alltid finns att tillgå. Verksamheter i form av tillverkningsindustrier bedöms i huvudsak mest lämpligt att utveckla och etablera i anslutning till befintliga verksamhetsområden i Kisa. Detta för att undvika att skapa fler platser med en störande inverkan på omgivningen. Till följd av Kindas närhet till Linköping eftersträvas det i Rimforsa en ökning av verksamheter inom teknik- och tjänstesektorn. Horn bör stärkas inom besöksnäringen genom sin starka koppling till landsbygden och närheten till natur och vatten. I hela kommunen uppmuntras verksamheter i mindre skala, utanför tätorterna uppmuntras verksamheter kopplat till besöksnäring för att stärka den levande landsbygden.
Tätorternas centrum förstärks genom att förlägga restauranger, tjänster och butiker i centrala delar. Sammanhängande centrumområden ger mer levande miljöer varpå nyetableringar av centrumverksamheter ska läggas i centrum eller i dess närhet eftersom det bidrar till att stärka helheten.
Vid placering av nya eller utökade verksamheter ska närhet till befintlig infrastruktur tas i beräkning. Genom det nyttjas den befintliga infrastrukturen mer effektivt och transporter kan ske med lägre klimatpåverkan. Verksamheter med stor omgivningspåverkan lokaliseras i anslutning till de större kommunikationsstråken för att undvika tunga transporter i ortscentrum och skapa goda förutsättningar för effektiva och hållbara transporter. Den snabba tekniska utvecklingen i samhället gör också en snabbare och säkrare internetuppkoppling till en nödvändighet för näringslivets utveckling. Genom en kontinuerlig utbyggnad av fibernätet och andra alternativ ges förutsättningar för Kindas företagare att frodas. Digitala infrastrukturfrågor ska därför bevakas och drivas för att underlätta för företagande i Kinda. Genom utbyggnad av fiber och förbättrade kommunikationsmöjligheter skapas goda förutsättningar för fler och nya arbetstillfällen i kommunen.
En avgörande faktor för företagen är kompetensförsörjningen.
Kommunen ska underlätta för företagens rekrytering genom att möjliggöra för
fler attraktiva bostäder samt arbeta för goda kommunikationer och
pendlingsmöjligheter. Att erbjuda en god kvalité inom skola, vård och omsorg
gör också Kinda till en mer attraktiv kommun att bo i.
·
Kontors-,
butiks- och servicearbetsplatser skapas i centrala lägen, till exempel i bottenplan
på flerbostadshus
·
Förbättrad
tillgång till en stabil IT-infrastruktur över hela Kinda
·
Ytkrävande,
transportberoende och störande verksamheter koncentreras och lokaliseras i
anslutning till de större kommunikationsstråken
·
Skapa
goda förutsättningar för nyetablering såväl som vidareutveckling av befintliga
företag
·
Det
ska finnas en mark- och planberedskap för olika typer av verksamheter för att
kunna tillvarata etableringsförfrågningar
·
Stärka
kommunikationer och stimulera en ökad inflyttning för att ge goda
förutsättningar till kompetensförsörjning
·
Huvudsakligen
samla bullrande verksamheter till de större verksamhetsområdena Ödäng, Karleby och Tolvmannadalen
Besöksnäringen är en av de störst växande näringsgrenarna i landet vad gäller omsättning och antal sysselsatta. I Östergötland arbetar samtliga kommuner gemensamt med destinationsutveckling för att nå den nationella strategin för hållbar turism och växande besöksnäring. Nuvarande turistpolitiska mål är att Sverige ska ha en hög attraktionskraft som turistland och en långsiktigt konkurrenskraftig turistnäring som bidrar till en hållbar tillväxt och ökad sysselsättning i hela landet. Kinda präglas av en stark och positiv företagaranda inom besöksnäringen med ett gott samarbete mellan kommun, verksamhetsutövare, privatpersoner och föreningar. Näringen har en stor betydelse för Kinda och ger ett ökat underlag för kommersiell service och nya arbetstillfällen.
I kommunen finns flera nationellt och internationellt kända attraktioner och sevärdheter, bland annat Kinda Kanal, Tidersrums kyrka och Trollegater. Här finns även återkommande evenemang som tillsammans lockar ett betydande antal besökare. Det är framförallt det unika, vackra och omväxlande natur- och kulturlandskapet som ger de grundläggande förutsättningarna för besöksnäringen. Flera verksamheter samarbetar för att erbjuda bra boende, matupplevelser samt attraktiva evenemang och aktiviteter. Det finns en stolthet och ett gott värdskap hos företagarna inom besöksnäringen.
För att stärka besöksnäringen i kommunen ska miljöer och områden som är särskilt betydelsefulla för turismen bevaras och utvecklas. Det är viktigt att marknadsföra dessa värden genom att belysa miljöer med höga natur- och kulturmiljövärden, vårt geografiska läge och attraktiva platser. På så sätt blir Kinda en ännu attraktivare destination att besöka och en långsiktigt hållbar utveckling av besöksnäringen uppnås.
Naturturism omfattar människors aktiviteter när de vistas i naturområden utanför sin vanliga omgivning. Det finns ett stort antal olika aktiviteter som kan omfattas av begreppet naturturism, där några av de vanligaste är olika former av vandring, skidåkning, skridskoåkning, cykling, utomhusbad, båtliv, fritidsfiske och naturstudier.
De areella näringarna består av stora områden och utgör en viktig del i kommunens positiva landskapsbild. Tack vare de areella näringarna har vi ett öppet jordbruks- och beteslandskap och ett tillgängligt skogslandskap. Utveckling av besöksnäringen kopplat till landskapet får inte ske på bekostnad av de areella näringarnas möjlighet att bedriva ett aktivt och produktivt jord- och skogsbruk.
Fiske och båtlivet är stort i kommunen, inte minst i Kinda
Kanal och dess sjösystem. I systemet finns 5 gästhamnar samt iläggningsramper
för fritidsfiskare. Båtlivet och fisket utgör en viktig del av
besöksupplevelsen, varför förutsättningar för aktiva hamnar behöver bevaras och
utvecklas.
Ambitionen är
att utveckla Rimforsa som besöksmål för båtturister.
Detta genom utveckling av befintliga båthamnar med ett primärt fokus på
utveckling av hamnen vid Björksund där besökare har
nära tillgång till centrala Rimforsa.
·
Stärka
samarbetet mellan myndigheter, entreprenörer, kulturaktörer och ideella krafter
inom besöksnäringen
·
Förbättrad
tillgång till en stabil IT-infrastruktur över hela Kinda
·
Utveckla
området kring kvarteret Vråken som en aktiv mötesplats för Kisas invånare och
besökare
·
Utveckla
och etablera servicefunktioner för båtturism
·
Belys
Kindas närhet till vatten och särskilt Åsunden och Kinda kanal
·
Möjliggör
fler attraktiva badplatser runt om i Kinda