2.7 Utveckling i strandnära läge (LIS)

Visa karta över utpekade LIS-områden

I översiktsplanen ges kommunen möjlighet att peka ut områden för landsbygdsutveckling i strandnära läge. Detta ser Kinda kommun som en möjlighet för utveckling av landsbygden i kommunen. I Kinda är landsbygdsutveckling i strandnära läge aktuellt i hela kommunen. I kommunen finns många sjöar, varav ett par kan utgöra lämpliga platser för bostäder och utveckling av verksamheter. Ett strandnära boende bedöms kunna bidra till inflyttning på landsbygden, vilket ger ett ökat underlag till handel och service. 

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS-område) är ett område som är lämpligt för utveckling av landsbygden där vissa lättnader i strandskyddet kan ges. Syftet med LIS-områden är att långsiktigt stimulera och öka förutsättningarna för den lokala utvecklingen genom att ge ökad möjlighet till bebyggelse och anläggningar i lägen nära vatten. Genom LIS-områden kan kommunen styra exploateringen till de platser där ny bebyggelse, verksamheter eller andra anläggningar anses lämpliga och kan möjliggöra för utveckling av kommunens områden utanför tätorten. Förutom att bidra till att utveckla landsbygden ska det utpekade området inte ha någon stor betydelse för friluftslivet eller för växt- och djurlivet.

Att ett område är utpekat som LIS-område innebär inte att strandskyddet är upphävt eller att dispens inte behövs sökas. Prövningen sker alltid i det enskilda ärendet och det kan då finnas andra beslut än strandskyddsdispensen som krävs för att förändringen ska kunna komma till stånd. Däremot finns det utökade möjligheter till dispens i LIS-områden. Förutsättningen är att området ska vara av sådant slag och ha en sådan omfattning att strandskyddets syften fortfarande tillgodoses långsiktigt, exempel att allmänheten ska ha tillgång till stränderna eller det ska ge positiva effekter på sysselsättningen eller bidra till service på landsbygden.

Några ytterligare exempel på särskilda skäl för att få dispens är:

-          En turistanläggning där tillgång till stränder och vatten är en förutsättning, eller åtminstone en avsevärd fördel.

-          Livsmedelsförädling som behöver ligga vid vatten, till exempel fiskodling och fiskförädling.

-          Nya bostäder för att ge tillräckligt många boende i området så att kommersiell och offentlig service ska kunna finnas kvar

Kommunens områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen pekades ut 2016 i ett tematiskt tillägg till översiktsplanen. I den nya översiktsplanen har vissa av områdena plockats bort och andra områden har tillkommit. De områden som är utpekade har sedan tidigare bebyggts i viss omfattning, och bör kunna utvecklas och komplettera utan att det leder till betydande påverkan på växt- och djurlivet vid stränderna.

Kriterier för LIS-områden 

LIS-områden har pekats ut i anslutning till flertalet av kommunens sjöar. Alla områden ska följa riktlinjerna för utveckling av LIS-områden. Områdena föreslås för bostadsändamål och verksamheter.

Kommunen har ställt upp kriterier för att identifiera lämpliga LIS-områden. Målsättningen är att främja en utvecklig på landsbygden utan att äventyra allmänna intressen. I Kinda kommun gäller följande kriterier vid utpekade av LIS-områden och dessa ska också vara vägledande för utpekande av nya LIS-områden:

-          Området har liten eller ingen betydelse för strandskyddets syfte.

-          Urvalet ska i första hand ske inom områden som inte omfattas av riksintressena för naturvård och kulturmiljövård.

-          Urvalet ska i första hand ske inom områden som inte omfattas av dokumenterade naturvärden.

-          Hänsyn ska tas till om området eller platsen redan är exploaterad och hur bebyggelsetrycket kan förväntas öka eller minska. I ett långsiktigt perspektiv får inte strandskyddets syften urholkas på grund av åtgärderna.

-          Mark- och vattenområden där det finns risk för översvämningar eller mark med dålig stabilitet ska undvikas.

-          Området har tillgång eller närhet till befintlig infrastruktur såsom vägar, järnväg, VA-system, el, tele, lokaltrafik etc.

-          Området tillhör inte ett storstadsområde, länscentra, eller tätort med liten tillgång till orörda stränder.

-          Inga öar eller mindre uddar bör helt tas i anspråk för tomtplats.

Genom att inte i förväg pekat ut områden ger även det spelrum för lokala initiativ för landsbygdsutveckling och kan öka intresset för att upprätta lokala utvecklingsplaner. Dessa kan stegvis precisera områdena och stimulera landsbygdsutveckling i ett större sammanhang.

Riktlinjer inom LIS-områden

-          Allmänhetens, djur- och växtlivets tillgänglighet till vattenområdet ska säkerställas även inom eller i anslutning till utpekade LIS-områden för att inte hela sträckor ska privatiseras.

-          Ingen fastighetsbildning bör genomföras så att nya fastigheter går ända ner till strandlinjen.

-          Området ska ha goda förutsättningar för en hållbar lösning för vatten och avlopp för att inte försämra vattenkvaliteten i sjöar och vattendrag eller i grundvattnet. Med hållbar lösning menas att vatten och avlopp kan lösas med enskild, gemensam eller kommunal anläggning beroende på platsens förutsättningar.

-          Området har god närhet till lämpliga anslutningsvägar och ledningsnät avseende el och telekommunikationer.

Utpekade LIS-områden

Till vänster presenteras samtliga utpekade LIS-områden för utveckling av bostäder och verksamheter där kommunen bedömer att det särskilda skälet för landsbygdsutveckling kan användas vid prövning av dispenser eller upphävande av strandskyddet. De områdena som är utpekade har sedan tidigare bebyggts i viss omfattning, och bör kunna utvecklas eller kompletteras utan att det leder till betydande påverkan på växt- och djurlivet vid stränderna. Områdens lämplighet och konsekvenser har endast bedömts på en översiktlig nivå. I en kommande dispensprövning ska mer detaljerade bedömningar göras. Förslagen bedöms inte påverka allmänhetens tillgänglighet till stränderna.

Klicka här för att läsa mer om de utpekade LIS-områdena

 

<< Gå till föregående kapitel

Gå till nästa kapitel >>