|
|
3.3 Värdefulla natur- och vattenområden
Visa karta över värdefulla natur- och vattenområden
Naturen i Kinda finns alltid nära. Våra tätorter är tämligen små men innehåller rikligt med grönområden och är omgivna av skog, vatten och öppna kulturmarker. Det finns närmare fyrahundra sjöar av olika slag både vad gäller storlek och djup. I den centrala delen av kommunen ligger Åsunden som tillsammans med Järnlunden bildar en viktig del av Kinda kanal.
Många av naturmiljöerna i Kinda har fortfarande kvar känsliga och hänsynskrävande växter och djur som på många andra platser är borta eller mycket sällsynta. Många områden har ett formellt skydd som naturreservat, Natura 2000 eller biotopskydd men det finns även många mycket värdefulla oskyddade miljöer som vi har skyldighet att beakta för kommande generationer.
I all samhällsplanering ska hänsyn tas till hur kommunens särskilda naturvärden och gröna infrastruktur kan upprätthållas och utvecklas, vilket innebär att särskilt värdefulla natur- och friluftsområden ska bevaras och att nya barriärer i landskapet undviks så långt möjligt.
Naturvårdsprogrammet gäller som utgångspunkt för vilka områden och naturtyper som är särskilt skyddsvärda. Grunden för hänsyn är att inga åtgärder ska genomföras som innebär negativ påverkan på beskrivna naturvärden. I Kindas naturvårdsprogram omfattas både natur med formellt skydd och natur som bedömts särskilt skyddsvärd som riksintressen eller naturområden som utgör känsliga biotoper.
I naturvårdsprogrammet beskrivs de åtgärder som anses krävas för att bibehålla eller förstärka naturvärden och särskilt hänsynskrävande arter. Det nu gällande naturvårdsprogrammet från 2009 går att ta del av genom att klicka här.
Parallellt med översiktsplanearbetet tas ett nytt
naturvårdsprogram fram.
·
Naturområden
med formellt skydd som riksintressen, naturreservat eller liknande ska bevaras
i sin helhet och skyddas mot negativ påverkan
·
Inga
åtgärder ska genomföras som innebär negativ påverkan på naturvärden beskrivna i
kommunens naturvårdprogram
·
Vid
exploatering och ny bebyggelse ska särskild hänsyn tas till att spridningsvägar
och gröna samband kan vidmakthållas och att nya barriärer inte tillkommer
·
Vid
exploatering i tätortsnära lägen och vid förtätning ska särskild hänsyn tas
till rekreation och friluftsliv
·
Vid
detaljplaneläggning av naturmark bör alltid en naturvärdesinventering tas fram
Granit täcker i stort sett hela Kinda. Till stora delar förekommer berg i dagen eller ett mycket tunt moräntäcke. Nedanför bergshöjderna utbreder sig mer mäktiga moränlager och längre ner mot sjöstränderna tillkommer mer eller mindre stora partier med silt och sand som avlagts på sjöbotten efter istiden.
Isälvsmaterial (grus och sand) finns i långsträckta stråk (ofta åsar) utspritt i kommunen. En del av dessa används till att utvinna material, främst sand.
På flera platser i Kinda finns geologiskt intressanta formationer, exempelvis strandlinjer och rester i form av bland annat klapperstensfält från stora vattenflöden. Vidare finns några mäktiga drumliner (hårt packad morän ovanpå berg) en del utpekade som riksintressen ur geologisk aspekt.
Länsstyrelsen med flera har pekat ut värdetrakter för olika skogstyper samt gräsmarker. Dessa värdetrakter är landskapsavsnitt där det finns förtätningar av värdefulla områden av samma skogstyp eller markslag.
För Kinda är stora delar av kommunen utpekad för olika värdetrakter: gräsmark, ädellöv, gran, tall och trivallöv.
Kinda kommun ingår till största delen i Stångåns avrinningsområde. Endast några mindre områden i de yttre kanterna ingår i andra avrinningsområden. Många sjöar är utpekade som riksintresse däribland Sommen för friluftslivet, yrkesfiske och naturvård, Åsunden och Järnlunden är utpekat för friluftslivet samt Rödingehultsjön är utpekat för naturvård.
Det förekommer många andra sjöar som har högt naturvärde och är även viktiga för rekreation och friluftsliv. Flera vattendrag har ett mycket högt naturvärde. Av dessa kan nämnas Pinnarpsbäcken med förekomst av öring och utflödet från Nedre Föllingen där det bland annat förekommer tjockskalig målarmussla.
Kinda har få stora mossar och de flesta som finns är relativt små. Genom sjösänkningar främst under 1800-talet och större markavvattningsföretag förekommer fuktiga och blöta markområden som ibland brukas som vall idag. En karaktärsmiljö för Kinda är små orörda sumpskogar med skyddsvärd flora och fauna. Några mer utbredda mossar förekommer och då främst i den nordöstra delen av kommunen och mot gränsen till Ydre kommun i sydväst.
Många naturområden har ett formellt skydd, som till exempel naturreservat, biotopskyddsområden och Natura 2000–områden. Det finns också en del områden som är utpekade för att de innehåller höga naturvärden som Riksintressen eller Nyckelbiotoper. Dessa saknar ett formellt skydd men kräver samråd för åtgärder.
Visa karta över riksintressen för naturvård
Riksintresse för naturvård innebär att detta intresse skall vara överordnat andra allmänna intressen i det aktuella området. I Kinda kommun finns riksintresse för naturvård för sjön Sommen och Rödingehultsjön samt för höga geologiska värden i deltaområdet vid Svalsjö och drumlinen vid Njölhult.
Visa karta över Natura 2000-områden
Natura 2000 har som syfte att skapa ett nätverk av skyddade naturtyper och livsmiljöer för de arter som länderna inom EU kommit överens om. I Kinda finns 30 stycken Natura 2000-områden. Ungefär hälften av Kindas naturreservat är också utpekade som Natura 2000-områden i vissa delar eller i sin helhet.
Naturreservat bildas i syfte att bevara biologiskt mångfald och värdefulla naturmiljöer eller för att tillgodose behovet av områden för friluftslivet. I Kinda finns i dagsläget 35 stycken naturreservat spridda i stora delar av kommunen. Många skyddade reservat är skogsmiljöer och ofta inslag av gamla ädellövträd men även miljöer kopplade till det gamla odlingslandskapet med betesmarker, ängsmark och i vissa fall hamlade träd.
Nyckelbiotoper och biotopskydd är mindre mark- och vattenområden som utgör livsmiljö för hotade växt- och djurarter. En nyckelbiotop kan utpekas som biotopskyddsområde vilket innebär att det formella skyddet förstärks. Det finns två typer av biotopskydd, dels ett generellt skydd för vissa angivna typer av livsmiljöer och dels enskilda fall där ansvarig myndighet förklarar ett avgränsat område för biotopskyddsområde. Generellt skydd gäller för alléer, småvatten och våtmark i jordbruksmark, odlingsrösen, stenmurar i jordbruksmark samt åkerholmar.
Visa karta över stora lågexploaterade områden
Stora lågexploaterade områden är sådana mark- och vattenområden som endast i obetydlig omfattning är påverkade av bebyggelse, exploateringsföretag eller andra ingrepp och ska enligt 3 kap. 2 § miljöbalken så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan skada naturmiljön. I detta avsnitt används begreppet lågexploaterat för bostäder eller anläggningar och begreppet opåverkat där det till exempel förekommer hög andel opåverkad skog med utpekade natur- och kulturvärden. Således anses en lågexploaterad mark som är opåverkad vara mer värdefull att skydda och bevara i sin helhet medan en lågexploaterad mark som är kraftigt påverkad kan vara mer lämplig för till exempel vindkraftsetablering.
Då Kinda har ett glest vägnät och en central järnvägslinje samt har en mycket kuperad terräng med förkastningar, berghöjder och sprickdalar finns goda förutsättningar på många platser att uppleva tystnad. Den kuperade terrängen tillsammans med stor andel skogsmark gör att även industriverksamhet inte hörs mer än i den närmaste omgivningen. Ljudstörande industrier finns främst i norra och södra utkanten av Kisa.