3.2 Kulturmiljö

Visa karta över kulturmiljö

En kulturmiljö är allt det som har påverkats, präglats och formats av människor genom hela historien. Det är miljöer som visar fysiska spår efter mänsklig aktivitet och verksamhet och kan vara allt från byggnad eller lämning, enskild plats till hela landskap.

I Kinda finns en mångfald av kulturmiljöer som speglar kommunens historia och utveckling. Kindas kulturhistoria är fortfararande närvarande och synlig, avläsbar med många lämningar från äldre brukningssätt som odlingsrösen, stenmurar och hävdade ängar och med många avsnitt med äldre vägar som ger en upplevelse av historien. Tätorterna ligger vid äldre sockencentra eller har vuxit fram vid mötesplatser, verksamheter och kommunikationsleder som vägnätet, järnvägen och Kinda kanal. Bebyggelsen och bebyggelsestrukturen avspeglar samhällets utveckling. Bostadshusens olika typologier är välrepresenterade, både på landsbygden och i tätorterna. Kulturmiljöer finns från skilda tidsepoker och med varierande uttryck och representerar samhällets olika utvecklingsfaser och berättelser.

Kinda kommun är en bygd med varierad landskaps- och bebyggelsestruktur, denna mångfald som tillsammans utgör kulturlandskapet och sammantaget ger en helhet av en levande landsbygdskommun, med förankring och identitet i historien och som kunskap och resurs för den fortsatta samhällsutvecklingen.

Nationella kulturmiljömål

Sedan 1 januari 2014 gäller fyra nationella kulturmiljömål. Regeringen och riksdagen har uttalat att de även ska vara vägledande för kulturmiljöarbetet på regional och kommunal nivå. Det statliga kulturmiljöarbetet ska främja:

-         Ett hållbart samhälle med en mångfald av kulturmiljöer som bevaras, används och utvecklas

-         Människors delaktighet i kulturmiljöarbetet och möjlighet att förstå och ta ansvar för kulturmiljön

-         Ett inkluderande samhälle med kulturmiljön som gemensam källa till kunskap, bildning och upplevelser

-         En helhetssyn på förvaltningen av landskapet som innebär att kulturmiljön tas till vara i samhällsutvecklingen

Viljeinriktningar

·        Kulturhistoriska värden och lokala särdrag ska betonas som en förutsättning för utveckling av god arkitektur

·        Kommunens framtagna kulturmiljöinventering ska användas som underlag vid all handläggning av detaljplaner, bygglov och kommunal fastighetsförvaltning

·        Vid planläggning ska ytor med höga natur-, kultur- och rekreationsvärden bevaras och utvecklas

Kulturmiljövård – riksintresse

Visa karta över riksintressen för kulturmiljövård

Områden som pekats ut som riksintresse för kulturmiljövården enligt 3 kap. 6 § miljöbalken ska skyddas mot alla ingrepp som påtagligt kan skada dess värden. Ett utpekat område kan variera både i storlek och i kulturhistoriskt innehåll, ifrån små miljöer som speglar en speciell historisk epok till vidsträckta landskapsavsnitt som utvecklats under lång tid. Det är Riksantikvarieämbetet som beslutar om ett område är av riksintresse för kulturmiljövården. Därefter är det kommunernas uppgift att ta hänsyn till de utpekade riksintressena i översiktsplaneringen.

I Kinda kommun finns 7 utpekade riksintressen för kulturmiljövård.

Regional utpekade kulturmiljöer

Visa karta över regionalt utpekade kulturmiljöområden

1983 gjordes en översiktlig kulturmiljöinventering av Länsstyrelsen. Inventeringen identifierade antal kulturmiljöer av regionalt värde som behöver beaktas vis all samhällsutveckling.

Lokalt utpekade kulturmiljövärden

Kinda kommun tog 2018 fram en kulturmiljöinventering inom samhällena i kommunen, dvs. Kisa, Rimforsa, Horn, Hycklinge och Björkfors. Inventeringen definierar dels kulturhistoriska värdefulla miljöer uttryckt med olika grader av värde, dels kulturhistoriskt värdefulla enskilda byggnader med olika grader av värde.

Klicka här för att ta del av kulturmiljöinventeringen för samhällena

Under 2022 pågår arbete med att komplettera med kulturmiljöinventering på landsbygden.

Kyrkliga kulturminnen och byggnadsminnen

Kulturhistoriska värden i kyrkobyggnader, kyrktomter, kyrkliga inventarier och begravningsplatser skyddas av 4 kap. kulturmiljölagen. Objekten får inte på något väsentligt sätt ändras utan tillstånd från länsstyrelsen. I 3 kap. kulturmiljölagen finns bestämmelser om byggnadsminnen, hur de inrättas, vilket skydd de har och i vilken mån de får ändras. Länsstyrelsen får förklara en byggnad med ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde eller som ingår i ett bebyggelseområde med ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde som byggnadsminne. En byggnadsminnesförklaring innebär skyddsbestämmelser och möjligheter till att erhålla statliga byggnadsvårdsbidrag.

Inom Kinda kommun finns följande byggnadsminnen:

-         Ramshults bostadshus samt svalgångsbod med portlider från 1700-talet

-         Kölefors vaddfabrik

-         Lokstallet, Kisa

Fornlämningar

Fornlämningar skyddas av 2 kap. kulturmiljölagen (1988:950). Fasta fornlämningar har allmänt skydd och omfattas av ett skyddsavstånd. Det är enligt lagen förbjudet att utan tillstånd från länsstyrelsen rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering, eller på annat sätt ändra eller skada en fornlämning.

I kommunen finns ett mycket stort antal fornlämningar. På Riksantikvarieämbetets webbplats finns söktjänsten Fornsök som innehåller information om alla kända registrerade fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar i Sverige, både på land och i vatten.

 

<< Gå till föregående kapitel

Gå till nästa kapitel >>