|
|
3.7 Transportsystem
Visa karta över transportsystem
Viktiga transportlänkar genom Kinda kommun är riksväg 23/34 och Stångådalsbanan. De utgör viktiga länkar för kommunikationerna mellan Kinda och övriga världen. Utöver dessa finns allmänna och enskilda vägar som är viktiga för transportsystemet inom Kinda kommun.
· Ny bebyggelse ska inte uppföras inom ett skyddsavstånd om 30 meter från Stångådalsbanan
· Kommunens framtagna övergripande riskbedömning med riktlinjer för samhällsplanering intill farligt gods-leder ska användas som underlag vid handläggning av detaljplaner och bygglov inom 150 meter från riksväg 23/34 eller Stångådalsbanan
· Ny bebyggelse får endast uppföras inom 30 meter från riksväg 23/34 i de fall en fördjupad riskanalys medger det
Visa karta över riksintressen för vägar
Riksväg 23/34 utgör riksintresse för kommunikationer enligt 3 kap. 8 § miljöbalken. Den utgör en förbindelse mellan regionala centra, vilket innebär att vägen är av särskild regional betydelse. Väg 23/34 utgör en del av en viktig förbindelse mellan Malmö/Lund/Kristianstad, Växjö och Linköping.
I riksintressebegreppet ingår att de mark- och vattenområden som berörs av utpekat vägnät ska skyddas mot åtgärder som påtagligt försvårar tillkomsten av eller utnyttjande av en väganläggning. Det innebär att vägens funktioner ska skyddas avseende; god transportkvalitet och god nåbarhet till andra regioner, god tillgänglighet för samtliga trafikanter som färdas både längs och tvärs vägen.
Översiktsplanen pekar ut en ny dragning av riksväg 23/34 öster om Kisa, kallad Förbifart Kisa. Utöver att förbättra trafikmiljön i centrala Kisa medför den nya dragningen en förbättrad framkomlighet och minskad risk för störningar för trafikanter som ska passera Kisa.
Visa karta över riksintresse för luftfart
De norra delarna av Kinda kommun ligger inom riksintressena för Linköping flygplats.
Uppförande av byggnader eller andra föremål högre än 20 meter kan komma att påverka flygtrafiken. Därför ska en lokaliseringsbedömning (flyghinderanalys) göras vid varje enskild etablering. Den som planerar att uppföra master eller vindkraftverk ska ta kontakt med berörd aktör (Luftfartsverket, aktuell flygplats, Försvarsmakten). När det gäller fristående luftfartsanläggningar ute i terrängen som inte tillhör en flygplats görs flyghinderanalysen av Luftfartsverket i egenskap av sakägare. När det gäller luftfartsanläggningar som tillhör en flygplats (inflygningshjälpmedel) svarar respektive flygplats för utredningen.
· Alla objekt på land och till sjöss som är högre än 20 meter över mark eller vattenyta och som ingår i bygglovshandlingar eller kommunala planer ska remitteras till Luftfartsverket.
Vid en flygplats finns tre olika typer av skyddsområden som har med flyghinder att göra:
- hinderbegränsande ytor närmast flygplatsen
- procedurområde som täcker ett betydligt större område kring flygplatsen samt
- Minimum Sector Altitude-ytan som utgörs av en cirkel med radien 55 kilometer räknat från flygplatsens landningshjälpmedel
Dessa områden och ytor garanterar hinderfrihet för flygtrafiken. Hinderbegränsande ytor finns vid alla flygplatser. Procedurområden och Minimun Sector Altitude-ytor finns endast vid så kallade instrumentflygplatser.
Minimum Sector Altitude, även kallat MSA, är den höjd som ett flygplan som är på väg ner för att landa säkert kan sjunka till innan den slutliga inflygningen tar vid. På denna höjd har flygplanet en marginal på 1000 fot/300 meter över den MSA-påverkande ytan, vars höjd är samma som högsta hinder inom ytan. Nya hinder kan ha en negativ inverkan på flygtrafiken. Den MSA-påverkande ytan består av en cirkel med radien 55 km, som utgår från flygplatsens landningshjälpmedel. Cirkeln är delad i fyra sektorer och höjderna kan vara olika i varje sektor.
· Kommunen ska samråda med berörda flygplatser inom utpekat område på 60 km radie för objekt som skall uppföras högre än 20 meter. Befinner sig objektet till havs eller i insjö skall även Kustbevakningen i Karlskrona remitteras.
Visa karta över regionalt värdefull järnväg
Stångådalsbanan går från Linköping via Kisa till Kalmar och är av interregional betydelse. Banan trafikeras av persontåg på hela sträckan samt godståg på sträckorna Vimmerby-Berga och Blomstermåla-Kalmar. För Kinda kommun är Stångådalsbanan en viktig transportlänk. Idag används sträckan främst för persontransporter, både för längre resor och pendling. I framtiden kan banan utvecklas till viktig infrastruktur för godstransporter. Banan kan bidra till klimatsmarta transporter och minskade utsläpp från transportsektorn.
· Enligt väglagen får man inte utan Trafikverkets tillstånd ansluta enskild väg eller annan utfart till allmän väg.
· Inom ett avstånd på 50 meter från allmän väg får man inte sätta upp skyltar utan Länsstyrelsens tillstånd.
· Inom ett avstånd på 12 meter från allmän väg och i området kring vägkorsningar får man inte uppföra byggnader, utföra anläggningar eller vidta åtgärder som kan försämra trafiksäkerheten utan Länsstyrelsens tillstånd.
· Beträffande riksväg 23/34 har det byggnadsfria området utökats till 30 meter.
Ovanstående bestämmelser gäller endast där det inte finns detaljplan. Tillstånd behövs inte för åtgärd som kräver bygglov.